Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Ultrafiltrering

Ultrafiltrering er en filtreringsmetode som benyttes for å øke eller standardisere proteininnholdet i melk og meieriprodukter.

Det benyttes membraner med en porestørrelse (hullstørrelse) som gjør at partikler med molekylvekt på omlag 10 000 dalton blir holdt tilbake, mens mindre partikler går gjennom. Med denne porestørrelsen blir kaseiner, fettkuler og myseproteiner holdt tilbake i produktet og dermed oppkonsentrert, mens vann, salter og laktose går gjennom. 

Metoden brukes blant annet til produksjon av kvarg og gresk yoghurt, i tillegg til myseproteinkonsentrat som brukes som ingrediens i ulike matvarer. Ved å bruke ultrafiltrering vil det endelige produktet også inneholde mindre laktose.